piątek, 28 maja 2010

Chlebek turecki z WP#73


 To bardzo dobry, lekko słodki chlebek. Nie miałam okazji jeść oryginalnego, więc nie mogę ocenić, czy smakuje jak "prawdziwy". Chętnie upiekę go jeszcze raz! Zresztą, do zdjęcia uchowała się tylko tak kromka, którą widzicie poniżej... Naprawdę warto go zrobić- jest łatwy, ma śliczny kolor i lekko melasowy smak.

Przepis lekko zmodyfikowałam i taki zamieszczam poniżej:

Chlebek turecki

Składniki:
50 dag mąki 
 14 g świeżych drożdży
330 ml mleka
2 łyżki masła (50 g)
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki melasy
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100- 200 g rodzynek


Przygotowanie:
 Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Kiedy lekko przestygnie (powinno być letnie), wkruszyć drożdże i zostawić na kilka minut, żeby się rozpuściły. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko z melasą, masłem i drożdżami, wsypać cukier, kawę, sól. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając w połowie wyrabiania rodzynki. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.  Odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1- 1 i 1/2 h). Ciasto przełożyć do keksówek (2 mniejszych, albo 1 większej) i zostawić do napuszenia (ok 30 minut). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 0,5- 1 h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :)

Uwaga!

Nie zgadzam się na kopiowanie treści bloga i zamieszczonych na nim zdjęć!
Jeżeli podajesz przepis na swoim blogu lub stronie internetowej/forum zamieść link do mojej witryny!